Aandrijfas vervangen door je AutoProfitgarage

Ratelt je auto aan één kant als je een bocht neemt? Wordt dat geluid na verloop van tijd steeds harder? Dan kun je er bijna zeker van zijn dat je aandrijfas stuk is. Ons advies: rijd niet door met uw auto want een kapotte aandrijfas kan op den duur ook andere onderdelen beschadigen.

Vervangingstermijn aandrijfas

Een aandrijfas heeft geen concrete vervangingstermijn. Het is een zogeheten slijtageonderdeel en dat houdt in dat het vervangen van een aandrijfas afhankelijk is van de slijtage aan het onderdeel. Zoals beschreven merk je snel genoeg dat je aandrijfas vervangen moet worden. We raden aan om, als je tot de conclusie bent gekomen dat je aandrijfas vervangen moet worden, dat zo vlug mogelijk te laten doen.

Hoe werkt dat: een aandrijfas vervangen?

De aandrijfas is de cilindrische as die een koppeling maakt van de motor naar de wielen. Een aandrijfas wordt meestal aangetroffen op auto’s met achterwielaandrijving en sluiten de achterkant van de transmissie aan op de aandrijfas. Terwijl de uitgaande as van de transmissie roteert, draait hij de aandrijfas die vervolgens het differentieel ringwiel draait om de wielen te laten draaien.

Eerste signalen bij problemen van de aandrijfas aan uw auto

Als de aandrijfas niet goed functioneert kan dit problemen veroorzaken en is het een waarschuwing voor jou dat er een probleem is waar wat aan gedaan moet worden: één van de eerste symptomen zijn trillingen die onder de auto vandaan komen. De assen zijn voor installatie zorgvuldig uitgebalanceerd om te zorgen dat ze niet trillen. Elke vorm van vibratie is dan ook een aanwijzing dat er een probleem is. Behalve dat je als bestuurder trillingen voelt wat niet prettig is bij het rijden, is dit ook een teken dat het versnelde slijtage aan andere onderdelen van uw auto kan veroorzaken, wat vervolgens weer andere problemen aan je auto oplevert. 

Een ander symptoom van een kapotte aandrijfas zijn abnormale geluiden. Als de bus of lager die de aandrijfas of de U-verbindingen van de aandrijfas ondersteunt, verslijt of niet goed werkt, kan dit het vermogen van de aandrijfas om goed te kunnen roteren, verstoren. Met als gevolg ongebruikelijke ratelende, klonterende of zelfs schurende geluiden van onder het voertuig. Alle geluiden zoals deze zijn een signaal dat het voertuig zo snel mogelijk moet worden gerepareerd.

Herken je een van deze problemen? Alle reden om een afspraak te maken bij een AutoProfit garage bij jou in de buurt! Vooraf ontvang je een offerte zodat je niet voor verrassingen komt te staan.